FOTOBOEK

Eén man, twee vrouwen en drie kinderen

Fotoboek over een Turks gezin in AmsterdamFotografie: Anne Marie Trovato

Dagboektekst: Anne Marie Trovato

Vormgeving: Beukers & Scholma

Voorwoord: Marcel Feil

Redigeren tekst dagboek: José Bernard

Vertaling Engels: Isadora Olshansky en Adrienne Norman

Uitgever: Eigen beheer
ISBN: 978-90-819558-0-5      

Verkoopprijs: € 32,50


Van oktober 2003 tot mei 2012 volgde Anne Marie Trovato fotograferend en schrijvend een Turks gezin in de Amsterdamse wijk De Pijp. In dit project “Eén man, twee vrouwen en drie kinderen” toont zij het leven van een eerste generatie immigrantengezin. Een leven dat zich voornamelijk afspeelt in hun kleine woonruimte. De man heeft twee vrouwen en met de jongste vrouw drie dochters.

Anne Marie Trovato: “In 1995 heb ik de jongste vrouw Remziye voor het eerst op straat ontmoet. We woonden bijna tegenover elkaar. Op een dag groette ik haar. Zij antwoordde: ‘Tjai? Tjai?’ en wees naar haar huis. Ik knikte en volgde haar. We klommen twee steile trappen op. Haar etage was even groot als die van mij (45 m2), maar hier woonden vijf volwassenen en vijf kinderen. Ik trok mijn schoenen uit, knikte naar de andere aanwezige vrouwen en ging op de bank zitten. Praten ging niet, want zij spraken bijna geen Nederlands en ik geen Turks. Het 'andere leven' tegenover mij raakte me zo dat ik portretten van hen wilde maken. Twee dagen later ging ik met een camera naar ze terug. Ik moest wachten tot Remziyes man thuiskwam om hem toestemming te vragen. Hij vond het goed".

"In oktober 2003 besloot ik hen opnieuw te fotograferen, dus belde ik op een zeker moment bij ze aan. De familie was onrustig, en er heerste een voelbare spanning in huis. Toen ik wilde weggaan, greep Remziye me bij mijn arm en zei: ‘Ik weg, ik illegaal, politie geweest, huis uit.’ Verbijsterd liep ik de trap af. De volgende dag ging ik langs om te vragen wat er precies aan de hand was. Toen kreeg ik wat meer te horen over dit gezin".

In 1969 wordt de man, H.I.K. (1939) door conservenfabriek Jonker Fris met 104 andere Turkse mannen voor één jaar naar Nederland gehaald. Het daaropvolgende jaar vindt hij ander werk en een woning in Amsterdam. Een jaar later komt zijn vrouw Fatma (1937) naar Nederland. Het huwelijk blijft kinderloos. Na twintig jaar huwelijk trouwt hij in Ankara een tweede vrouw, Remziye (1959). Zij komt in 1991 naar Nederland. In 1992 wordt hun eerste dochter Zeynep geboren, in 1994 Tülay en in 1995 Gülay.